Bezoek onze stand bij de Provada 2022

Geplaatst op 07-06-2022 door F. Geurtsen

Op 14, 15 en 16 juni zal de Provada in Amsterdam plaatsvinden, waarbij Crowdrealestate weer als standhouder drie dagen op de beurs zal staan. De Provada is de grootste vakbeurs op het gebied van vastgoed en investeringen in de Benelux.

U bent van harte welkom op onze stand. Ons standnummer is 12-14.

Lees verder...

Nieuwbouw Houten I & II opgeleverd

Geplaatst op 20-05-2022 door F. Geurtsen

In Houten is op 1 april 2022 het nieuwe woonzorgcomplex 'Het Vertrouwde Dorp' opgeleverd en begin deze maand zijn de eerste bewoners ingetrokken. Het woonzorgcomplex biedt 30 wooneenheden voor mensen met dementie (en één beheerderswoning). Ook is er een ‘beleeftuin’ van 4.000 m² aangelegd, die voldoende ruimte biedt voor diverse activiteiten.

Zondag 22 mei 2022 is een documentatie bij RTV Utrecht verschenen.

Lees verder...

Proposities in Winterswijk in exploitatie

Geplaatst op 19-01-2022 door F. Geurtsen

Vorige week heeft Crowdrealestate circa 12,3 mln. euro ten behoeve van de aankoop van een grootschalig woonzorgcentrum in Winterswijk uitbetaald. De 133 wooneenheden van het woonzorgcomplex zijn hiervoor kadastraal opgesplitst in acht afzonderlijke fases en via Crowdrealestate door bijna 1.000 investeerders succesvol geplaatst. 

Sinds begin december 2021 is meer dan 12,3 mln. euro in het woonzorgcentrum geïnvesteerd. Het gemiddelde investeringsbedrag per investeerder bedraagt circa € 12.300.

Lees verder...

Jaaroverzicht 2022

Geplaatst op 12-01-2022 door F. Geurtsen

Het jaaroverzicht van 2021 is reeds via uw persoonlijke portefeuille te downloaden. In dit overzicht staan uw investeringen, het openstaande bedrag per 1 januari 2021 en 31 december 2021 en de uitbetaalde rente. In dit artikel wordt uitleg gegeven over hoe de Belastingdienst met uw inkomsten uit crowdfunding omgaat.

Actuele informatie (2022) over de berekening van de belasting van uw inkomsten uit vermogen treft u aan op de website van de Belastingdienst.

Lees verder...

Bezoek onze stand bij de Provada 2021

Geplaatst op 22-10-2021 door F. Geurtsen

Op 26, 27 en 28 oktober zal de Provada in Amsterdam plaatsvinden, waarbij Crowdrealestate als standhouder drie dagen aanwezig zal zijn. De Provada is de grootste vakbeurs op het gebied van vastgoed en investeringen in de Benelux.


U bent van harte welkom op onze stand. Ons standnummer is 12-14.

Lees verder...

Bezoek onze stand op EXPO REAL 2021

Geplaatst op 01-10-2021 door D. Voesenek

Op 11, 12 en 13 oktober zal de EXPO REAL in München plaatsvinden, waarbij Crowdrealestate als standhouder drie dagen aanwezig is. De EXPO REAL is de grootste vakbeurs op het gebied van vastgoed en investeringen in Europa.

U bent van harte welkom op onze stand. Ons standnummer is A2.523.

Lees verder...

Vraag naar woningen in Duitsland stijgt

Geplaatst op 31-03-2021 door D. Voesenek

De coronapandemie en de huidige marktsituatie hebben in Duitsland geleid tot een toenemende vraag naar woningen. Uit gegevens van het Duitse vastgoedplatform Immoscout24 blijkt dat in februari 2021 maar liefst 33 procent meer contactaanvragen waren voor grondgebonden woningen dan in februari 2020. Het aantal contactaanvragen voor appartementen steeg met 34 procent.

Immoscout24 is het grootste vastgoedplatform voor huizenkopers en -verkopers in Duitsland. Het platform is vergelijkbaar met Funda in Nederland. 

Lees verder...

Crowdfunding en belasting

Geplaatst op 08-02-2021 door F. Geurtsen

Het jaaroverzicht van 2020 is reeds via uw persoonlijke portefeuille te downloaden. In dit overzicht staan uw investeringen, het openstaande bedrag per 1 januari 2020 en 31 december 2020 en de uitbetaalde rente. In dit artikel wordt uitleg gegeven over hoe de Belastingdienst met uw inkomsten uit crowdfunding omgaat.

Actuele informatie (2021) over de berekening van de belasting van uw inkomsten uit vermogen treft u aan op de website van de Belastingdienst.

Lees verder...

Ook in Duitsland zijn de woningprijzen gestegen

Geplaatst op 14-12-2020 door D. Voesenek

Evenals in Nederland blijven de woningprijzen in Duitsland ondanks de coronacrisis onverminderd stijgen. Afgelopen oktober werd in Nederland de grootste jaarlijkse prijsstijging in anderhalf jaar waargenomen en in Duitsland de grootste jaarlijkse prijsstijging in maar liefst vier jaar. De oorzaken hiervan en de algemene trends zijn enigszins vergelijkbaar met de woningmarkt in Nederland.

Als belangrijkste onderliggende reden van de recente prijsstijgingen wordt net zoals in Nederland de schaarste op de woningmarkt benoemd.

Lees verder...

Waarom blijven de woningprijzen stijgen?

Geplaatst op 25-10-2020 door F. Geurtsen

De coronacrisis heeft een grote impact op de economie. Ondanks de coronacrisis zijn de woningprijzen echter het afgelopen jaar aanzienlijk gestegen. Volgens The Economist lijkt het pessimisme van eerder dit jaar dan ook misplaatst en is de stijging van het afgelopen jaar en de mogelijk voortdurende trend te verklaren middels drie factoren, namelijk het monetaire beleid, het overheidsbeleid en de verandering in de woonwensen.

Het aantal transacties blijft in Nederland toenemen en de prijsstijging bereikte in augustus met 8,2% zelfs het hoogste niveau van het afgelopen anderhalf jaar.

Lees verder...

Grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar

Geplaatst op 21-09-2020 door F. Geurtsen

De huizenprijzen blijven ondanks de coronacrisis stijgen. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. Bestaande koopwoningen waren in augustus 8,2% duurder dan in augustus 2019. Dat is de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar.

Het gaat volgens CBS en Kadaster om de grootste prijsstijging in anderhalf jaar.

Lees verder...

Het vestigen van een hypotheekrecht in Duitsland

Geplaatst op 16-08-2020 door D. Voesenek

De leningenportefeuille van Crowdrealestate bestaat voor 58% uit projecten in Duitsland. Genoeg reden om de procedure voor het inschrijven van het hypotheekrecht in Duitsland uit te lichten. Voor de uitbetaling van de Crowdrealestate proposities geldt immers als randvoorwaarde dat investeerders minimaal een hypotheekrecht als zekerheid verkrijgen.

Voor legalisatie wordt de hypotheekakte voorzien van een apostille.

Lees verder...

Vijfjarig jubileum Crowdrealestate

Geplaatst op 03-06-2020 door F. Geurtsen

Afgelopen woensdag vierde Crowdrealestate alweer het vijfjarig jubileum!

Lees verder...

Solide basis in onzekere tijden; woningen en zorgvastgoed

Geplaatst op 16-04-2020 door F. Geurtsen

Het coronavirus zal een grote impact hebben op de economie. Te midden van alle hectiek blijkt vastgoed over het algemeen stabiel te zijn. Met name (huur)woningen en zorgvastgoed worden niet direct geraakt door de economische effecten van het coronavirus. Alle rentebetalingen lopen bij Crowdrealestate dan ook onverhinderd door. Dit in tegenstelling tot vele andere aanbieders met horeca, retail, toerisme en bedrijfsmatig vastgoed in de leningenportefeuille.

De vraag is nu in hoeverre deze economische krimp invloed heeft op de lopende en toekomstige projecten van Crowdrealestate...

Lees verder...

Recordjaar voor Nederlandse vastgoedmarkt

Geplaatst op 16-01-2020 door D. Voesenek

Vastgoedinvesteringen in Nederland bereikten in 2019 een nieuw recordniveau. Met 20,8 miljard euro werd het investeringsvolume van 2018 (20,7 miljard) overtroffen. In 2019 werd het meeste belegd in woningen, namelijk 7,6 miljard euro, gevolgd door zorgvastgoed met 1,1 miljard euro. Banken namen vorig jaar een meer terughoudende en constructieve rol aan bij het financieren van vastgoedtransacties 

© Beleggingsvolume CBRE

Lees verder...

Stijging aantal woningtransformaties

Geplaatst op 17-11-2019 door D. Voesenek

Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er vorig jaar dertienduizend woningen aan de woningvoorraad door transformatieprojecten zijn toegevoegd. Over een periode van vijf jaar is dan ook een grote stijging van het aantal transformatiewoningen zichtbaar. De meeste woningen in 2018 werden uit transformatie gerealiseerd in voormalige kantoorgebouwen en maatschappelijk vastgoed, zoals voormalige ziekenhuizen of scholen.

Construction site © Yancy Min

Lees verder...

Financiering van projectontwikkeling?

Geplaatst op 18-10-2019 door F. Geurtsen

Volgens de Property Lending Barometer 2019 van KMPG verstrekken traditionele banken in Nederland steeds minder vastgoedleningen. Dit in tegenstelling tot Duitsland, waarbij de financiering van vastgoed nog steeds van groot strategisch belang is. Met name ontwikkelingsprojecten van minder dan 20 mln. euro kunnen in Nederland niet meer bij de traditionele bank terecht.

© 5Tracks - Shift architecture urbanism

Lees verder...

Negatieve spaarrente niet uit te sluiten

Geplaatst op 13-09-2019 door F. Geurtsen

Volgens analisten is de kans reëel dat consumenten rente moeten gaan betalen over hun spaargeld. Het kasgeld dat Nederlandse banken iedere dag overhouden en verplicht bij de Europese Centrale Bank stallen, kost ze op dit moment, vanwege de negatieve depositorente, ruim een half miljard euro per jaar. Ondanks kondigde de ECB wederom een renteverlaging aan. Tegelijkertijd zal daarbij echter wel sprake zijn van een compensatie.

Spaarrente tarieven © Videostill

Lees verder...

Hypotheekrente in Nederland voorlopig niet negatief

Geplaatst op 10-08-2019 door D. Voesenek

De verdiensten van de banken worden momenteel voornamelijk gespekt door het verstrekken van hypotheken aan particuliere huizenkopers. Terwijl op andere producten de marges juist dalen, stijgen de marges op hypotheken. Kopers van vastgoed betalen zo de rekening voor de lage rente voor de banken. Doordat de banken dit verschil compenseren is er vooralsnog geen sprake van een negatieve rente. Dit in tegenstelling tot in Denemarken, waarbij de hypotheekrentes nu zelfs negatief zijn.

Grachtenpanden in Amsterdam.

Lees verder...

Zorgvastgoed is booming

Geplaatst op 21-07-2019 door F. Geurtsen

De interesse in zorgvastgoed maakte de afgelopen jaren een enorme groei door. In 2018 werd met een beleggingsvolume van 945 miljoen euro alle records verbroken. Volgens de huidige prognoses zal deze trend zich doorzetten en het totale beleggingsvolume in 2019 meer dan één miljard euro bedragen. Demografische ontwikkelingen en het huidige zorgstelsel in Nederland maken zorgvastgoed een toekomstbestendige beleggingscategorie.

 Volgens een inschatting van CBRE heeft Nederland minstens duizend nieuwe locaties nodig voor zorgvastgoed.

Lees verder...

Meest kansrijke gebieden voor vastgoedinvesteringen

Geplaatst op 11-06-2019 door D. Voesenek

Bij het vinden van aantrekkelijke locaties voor vastgoedinvesteringen wordt voornamelijk gedacht aan de grote steden in Nederland. Uit onder meer een recentelijk onderzoek van ABN AMRO blijkt echter dat juist bij de gemeentes rondom de grote steden het hoogste directe en indirecte rendement op de lange termijn haalbaar is.

Woningen aan de haven van Haarlem.

Lees verder...

Berlijners strijden tegen huurverhogingen

Geplaatst op 08-05-2019 door D. Voesenek

De huurprijzen stijgen in Berlijn al decennialang in razend tempo. Volgens vele Berlijners is dit de schuld van de grote huurbazen in de stad. Op initiatief van de linkse partij SPD wordt zelfs een referendum gehouden om vastgoedeigenaren te onteigenen. Tegenstanders, waaronder Angela Merkel nemen juist een krachtige stelling aan tegen deze onteigening...

Uitzicht op de Berliner Bank in Berlijn.

Lees verder...

Hoogste wolkenkrabber van West-Europa

Geplaatst op 14-04-2019 door F. Geurtsen

Met 306 meter is de Shard in Londen momenteel het hoogste gebouw van West-Europa. Het Deense modemerk BESTSELLER wil daar echter verandering in brengen. Recentelijk zijn de eerste plannen goedgekeurd voor de bouw van een wolkenkrabber van maar liefst 320 meter. Opmerkelijk is dat de hoogste wolkenkrabber niet in Kopenhagen of een andere Europese grote stad wordt gebouwd, maar in het kleine provinciale dorp Brande. Het dorp Brande ligt in de Deense regio Midden-Jutland en telt amper zevenduizend inwoners.

© Architectenbureau Dorte Mandrup

Lees verder...

Spaarrente blijft voorlopig historisch laag

Geplaatst op 21-03-2019 door D. Voesenek

Vorig jaar kondigde de Europese Centrale Bank aan de rente tot het einde van de zomer van 2019 niet te verhogen. Onlangs heeft de centrale bank echter aangegeven dat de rente dit jaar niet meer wordt verhoogd. De groei- en inflatieprognoses voor de eurozone zijn namelijk bijgesteld. Als gevolg zal de spaarrente voorlopig historisch laag blijven.

ECB hoofdkantoor in Frankfurt.

Lees verder...

Onze nieuwe tv-commercial

Geplaatst op 16-03-2019 door F. Geurtsen

Banken financieren steeds minder vastgoed

Geplaatst op 24-02-2019 door F. Geurtsen

Nederlandse banken financieren steeds minder vastgoed. In tegenstelling tot andere landen in Europa steken banken in Nederland minder gemakkelijk kapitaal in onroerend goed. Dit blijkt uit de jaarlijkse Property Lending Barometer van KPMG en wordt bevestigd door meerdere bronnen.

Oorzaak hiervan zijn onder andere wijzigingen in regelgeving rond kapitaaleisen en het feit dat Nederlandse banken al relatief diep in vastgoedfinanciering zitten.

Lees verder...

Hoofdsponsorschap bij NAC Breda - sc Heerenveen

Geplaatst op 25-12-2018 door F. Geurtsen

Enige tijd geleden heeft Crowdrealestate (toen nog Crowdestate) een veiling gewonnen om voor een dag hoofdsponsor te zijn van NAC Breda. Gisterenavond was het uiteindelijk dan zo ver. Tijdens een typisch 'Avondje NAC' stond Crowdrealestate als hoofdsponsor op het shirt van NAC Breda. NAC Breda gaat met een goed gevoel de kerstdagen in, want de club rekende in eigen stadion op spectaculaire wijze af met Heerenveen (4-2).

Foto © Maurice van Steen

Lees verder...

NAC Breda en Crowdrealestate peilen interesse crowdfunding stadion

Geplaatst op 21-12-2018 door D. Voesenek

NAC Breda heeft tot 31 mei 2019 het exclusieve recht op de koop van het Rat Verlegh Stadion. De Bredase voetbalclub en Crowdrealestate hebben de handen ineen geslagen om een deel van de aankoop middels crowdfunding te financieren. Partijen hebben hiertoe een interessepeiling gelanceerd voor crowdfunding van het stadion. Op basis van de peiling zal de exacte financieringsomvang voor crowdfunding worden vastgesteld.

Reserveren is nu mogelijk!

Lees verder...

Naamswijziging Crowdestate naar Crowdrealestate

Geplaatst op 18-12-2018 door D. Voesenek

Nieuw jaar, nieuwe naam

Om een verdere internationale groei van ons crowdfundingplatform te realiseren treden wij vanaf heden naar buiten onder de nieuwe naam Crowdrealestate. Ook is de naam van de onafhankelijke Stichting Hypothecaire Zekerheden Crowdestate gewijzigd naar Stichting Zekerhedenagent Crowdrealestate. Het zal nog een enige tijd duren voordat de naamswijziging overal zichtbaar is. 

Lees verder...

Het gemiddelde netto rendement

Geplaatst op 21-11-2018 door F. Geurtsen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft alle crowdfundingplatforms in Nederland aanbevolen om het gemiddelde netto rendement van de geplaatste projecten te publiceren. Het gemiddelde netto rendement voor investeerders bij Crowdrealestate bedraagt 5,49%. In dit artikel wordt de berekening hiervan uitgelegd en vergeleken met onder meer het gewogen gemiddelde van alle andere crowdfundingplatforms in Nederland.

De volgende crowdfundingplatforms hebben het gemiddelde netto rendement volgens de AFM methode gepubliceerd: All4Funding, Capital Circle, Collin Crowdfund. Crowdrealestate, Greencrowd, Investormatch, Kapitaal Lokaal, Kapitaal Op Maat, Knab Crowdfunding, Lendahand, Massafinanciering, Matching Capital, NLInvesteert, SamenInGeld, The Dutch Deal, Voordegroei, Waardevoorjegeld, ZIB Crowdfunding.

Lees verder...

Duitsland absolute leider op Europese huurwoningmarkt

Geplaatst op 14-10-2018 door D. Voesenek

Duitsland is dé aanvoerder als het gaat om beleggingen door beursgenoteerde vastgoedbedrijven op de Europese huurwoningmarkt. In 2013 was de totale marktwaarde van de verhandelbare aandelen in deze sector nog €5 miljard. Dit jaar is dat uitgegroeid tot €52 miljard. Vanuit het buitenland wordt er met jaloezie gekeken naar deze florerende huurwoningmarkt. Dit succes is onder meer te danken aan de sterk gereguleerde en geprivatiseerde huurmarkt. 

Foto: adrian-infernus

Lees verder...

De kracht van rendement herinvesteren

Geplaatst op 09-09-2018 door F. Geurtsen

Albert Einstein noemde de kracht van samengestelde interest het achtste Wereldwonder en Warren Buffett is het levende bewijs dat u met het herinvesteren van uw rendement een groot fortuin kan verdienen. In dit artikel wordt daarom de kracht van uw rendement herinvesteren uitgelegd en met enkele voorbeelden toegelicht.

“Compound interest is the eighth wonder of the world.” – Albert Einstein

Lees verder...

Gespreid investeren via Crowdrealestate

Geplaatst op 28-07-2018 door D. Voesenek

De eigenschappen van de proposities die bij Crowdrealestate onder de aandacht worden gebracht zijn erg divers. Als investeerder profiteert u hiervan doordat er spreiding is binnen uw investeringsportefeuille. Zo is er sprake van geografische spreiding, spreiding over verschillende leningnemers, vastgoedsectoren en huurders. De kans op wanbetaling en defaults wordt door diversificatie aanzienlijk beperkt. 

Met deze vijf factoren zorgt u voor een optimale spreiding binnen uw portefeuille.

Lees verder...

Groei crowdfunding in Nederland niet te stoppen

Geplaatst op 08-07-2018 door F. Geurtsen

Provada 2018 was een succes!

Geplaatst op 08-06-2018 door F. Geurtsen

Op 5, 6 en 7 juni 2018 stonden wij met het team van Crowdrealestate op de Provada in de Amsterdam RAI. Tijdens de grootste vastgoedbeurs van Nederland zijn diverse interessante projecten aangedragen. 

We kunnen terugkijken op een succesvolle beursperiode.

Lees verder...

Crowdrealestate steunt UNICEF

Geplaatst op 23-04-2018 door F. Geurtsen

Crowdrealestate heeft onlangs de veiling gewonnen om voor één dag hoofdsponsor te zijn van NAC Breda. Deze veiling is georganiseerd door de hoofdsponsor CM. De opbrengst van deze veiling gaat naar het Techno Girl programma van UNICEF, dat zich ten doel stelt technische vaardigheden bij meisjes in Zuid-Afrika te ontwikkelen.

Binnenkort is het logo van Crowdrealestate te bewonderen op de thuisshirts van de club uit Breda.

Lees verder...

De uitbetaling van een project

Geplaatst op 15-04-2018 door D. Voesenek

Nadat een project succesvol is gesloten kan de uitbetaling aan de leningnemer plaatsvinden. Voordat het echter zover is dienen er eerst een aantal stappen te worden doorlopen. Zodra er aan alle randvoorwaarden is voldaan worden de gelden pas vanaf de derdenrekening door de notaris uitbetaald. In dit artikel worden deze stappen en randvoorwaarden uiteengezet.

Bij Crowdrealestate lopen alle gelden tussen de investeerders en de leningnemers via een onafhankelijke derdenrekening onder beheer van de notaris.

Lees verder...

Het nut van hypothecaire zekerheden

Geplaatst op 04-03-2018 door F. Geurtsen

Bij Crowdrealestate kunt u uitsluitend investeren in vastgoedprojecten met hypothecaire zekerheden. Een hypotheekrecht is het belangrijkste zekerheidsrecht dat u als investeerder kan hebben. Dit kan een eerste, tweede of derde recht van hypotheek zijn. De onderliggende waarde is hierbij van groot belang. In dit artikel wordt het nut van hypothecaire zekerheden eenvoudig uitgelegd.

Hamburg by night - Gerckens-Photo-Hamburg.

Lees verder...

Kansen groei crowdfunding Europa

Geplaatst op 09-02-2018 door D. Voesenek

Er zijn op het moment veel factoren die een verdere groei van crowdfunding in Europa tegenhouden. In Brussel wordt al lange tijd onderzocht welke mogelijkheden en obstakels zich voordoen op de Europese crowdfundingmarkt. De Europese Commissie komt daarom in maart dit jaar met een voorstel om een goed geregelde interne kapitaalmarkt te creëren.

Vlaggen voor het hoofdgebouw van de Europese Commissie in Brussel.

Lees verder...

Nieuwe initiatieven in de vastgoedwereld

Geplaatst op 14-01-2018 door D. Voesenek

Deze week werd er in het Financieel Dagblad een artikel toegewijd aan tech-initiatieven in Nederland die zich richten op de vastgoedsector. Naast de taxiwereld, de hotelbranche, de banken en de verzekeraars richten technologiebedrijven nu hun pijlen op de vastgoedsector. Onder de noemer 'proptech' afgeleid van 'property' en 'technology' worden deze initiatieven aangeduid. In Europa ontstaan met name nieuwe initiatieven op het gebied van crowdfunding van vastgoed. In Nederland draagt onder andere Crowdrealestate hieraan bij.

Foto: Getty Images/iStockphoto  

Lees verder...

Duitse economie groeit sterker door in 2018

Geplaatst op 17-12-2017 door D. Voesenek

De Duitse economie groeit volgend jaar nog verder door dan nu al het geval is. Dit meldt de economische denktank Institut für Wirtschaftsforschung (Ifo) uit München. Deze heeft zijn verwachtingen voor de groei flink verhoogd. Voor 2018 wordt gerekend op een groei van 2,6%. Dit is het hoogste percentage sinds 2011. De huidige politieke situatie heeft geen gevolgen voor de bedrijvigheid.

Het hoofdkantoor van autofabrikant Porsche in Stuttgart.

Lees verder...

Trends in vastgoedcrowdfunding 2018

Geplaatst op 03-12-2017 door F. Geurtsen

Participaties.nl heeft onderzoek gedaan naar de nieuwe trends in vastgoedcrowdfunding voor 2018. In het besproken rapport Crowdfunding for Real Estate van Crowdsourcing.org wordt al opgemerkt dat de wereldwijde markt voor vastgoedcrowdfunding in 2016 al een omvang had van 3,5 miljard dollar. Dit zal alleen maar groeien, tot mogelijk 300 miljard dollar tegen 2025...  

Uit een column van Participaties.nl.

Lees verder...

Grootste vastgoedtransactie in Duitsland van 2017

Geplaatst op 19-11-2017 door D. Voesenek

Het Oostenrijkse vastgoedbedrijf SIGNA heeft vijf toonaangevende objecten verworven van RFR en daarmee een record gevestigd voor het jaar 2017. De portefeuille heeft een waarde van maar liefst 1,5 miljard euro en is de grootste vastgoedtransactie in Duitsland van dit jaar. De portefeuille omvat talrijke kantoren en winkels op A1 locaties in Berlijn, Hamburg, Frankfurt en München.

Lees verder...

Voorwaarde koop woning Londen: betalen met bitcoins

Geplaatst op 22-10-2017 door D. Voesenek

Een woning van 20,15 miljoen euro (18 miljoen pond) gelegen in het Londense Notting Hill wordt deze maand te koop aangeboden. Tot zover geen merkwaardig nieuws, totdat men zich realiseert dat dit markante herenhuis alleen kan worden aangekocht met bitcoins.

Lees verder...

Het nieuwe Louvre in Abu Dhabi

Geplaatst op 08-10-2017 door F. Geurtsen

De onderstaande foto is geen artist impression, maar de werkelijkheid. Op 11 november wordt het Louvre Abu Dhabi officieel geopend. Het indrukwekkende complex, dat is overdekt door een koepel van metalen ‘sterren’, is ontworpen door Jean Nouvel. 

all images by mohamed somji © louvre abu dhabi  

Lees verder...

Niet eerder zoveel geld in Nederlandse woningmarkt

Geplaatst op 24-09-2017 door D. Voesenek

In de eerste acht maanden van 2017 is er maar liefst € 40,4 miljard omgegaan in de Nederlandse woningmarkt. Dat is 26% meer dan dezelfde periode een jaar eerder en is niet eerder zo hoog geweest. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door deze grote voorsprong zal een recordbedrag dit jaar zo goed als zeker worden behaald.

De forse groei van de woningmarkt is een combinatie van hogere huizenprijzen en meer transacties.

Lees verder...

Wat is het nut van blockchain?

Geplaatst op 10-09-2017 door F. Geurtsen

De media staat er vol van. Bitcoins, Ethereum, Ripple en Litecoin: digitale munten of 'cryptocurrency' waarvan de achterliggende technologie blockchain is en volgens velen niet alleen de financiële sector, maar ook daarbuiten drastisch gaat veranderen.

Fortune legt uiterst helder uit wat het nut is van blockchain. Zelfs voor wie niet warm of koud wordt van technologie is dit stuk de moeite waard...

Lees verder...

Duitsland en Nederland nemen Europa op sleeptouw

Geplaatst op 26-08-2017 door D. Voesenek

In een sterk tweede kwartaal steeg het Europese beleggingsvolume met 4% naar een volume van 58 miljard dollar. Tezamen met een sterk eerste kwartaal ligt het Europese beleggingsvolume in de eerste helft van 2017 nu 7% boven het volume van de eerste helft van 2016.

Sterke stijgers in Europa waren Duitsland en Nederland.  

Lees verder...

Groen licht voor hoogste toren van Nederland

Geplaatst op 13-08-2017 door F. Geurtsen

Groen licht van de Raad van State voor de bouw van de hoogste toren van Nederland. De bouw van de Zalmhaventoren gaat binnenkort van start en zal in 2020 opgeleverd worden. De toren met in totaal 260 appartementen wordt 215 meter hoog...

De Rotterdamse politiek ging vorig jaar al akkoord met de komst van de hoogste woontoren van Nederland, waar al een kleine tien jaar over wordt gesproken.  

Lees verder...

Verticale landbouw midden in de stad

Geplaatst op 30-07-2017 door F. Geurtsen

In de komende decennia komt de wereld voor een grote uitdaging te staan. In 2050 zal de aarde bijna 10 miljard bewoners tellen. De voedselproductie kan deze bevolkingsgroei echter niet bijhouden. De verticale boerderij is daarom bezig aan een opmars. Groenten en fruit verbouwen zonder dat er daglicht aan te pas komt. In de wereld zijn er al een paar geopend, midden in de stad.

Nederland heeft een Europees primeur.

Lees verder...

Nieuwe voorschriften AFM

Geplaatst op 26-07-2017 door F. Geurtsen

Recentelijk heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de voorschriften voor crowdfundingplatforms geëvalueerd. Uit het onderzoek komen risico’s naar voren die prioriteit hebben voor de AFM. Er is sprake van schaarste in de crowdfundingmarkt. Onder druk van deze schaarste nemen investeerders in zeer korte tijd financiële beslissingen. De AFM komt onder meer hierdoor met nieuwe voorschriften.

Lees verder...

Crowdfunding checklist - Zo beoordeelt u een vastgoedproject

Geplaatst op 01-07-2017 door D. Voesenek

Indien u wenst te investeren in een vastgoedproject is het van belang op voorhand zorgvuldig uw vooronderzoek te doen. De volgende pijlers geven u handvaten bij het maken van de juiste investeringsbeslissing. 

Zo wordt voorkomen dat u achteraf voor verrassingen komt te staan.  

Lees verder...

Zes ton voor een vaste parkeerplaats

Geplaatst op 18-06-2017 door F. Geurtsen

Zoals u waarschijnlijk al weet schieten de vastgoedprijzen omhoog. Niet alleen woningen, winkels en kantoren, maar bijvoorbeeld ook vaste parkeerplaatsen.

De duurste parkeerplaats in Nederland staat te koop in Amsterdam. Een parkeerplaats van 15 vierkante meter in een overdekte garage voor 150.000 euro. Klinkt veel voor een stuk afsvalt, maar het kan nog veel erger... 

Lees verder...

De juiste mix van zekerheden

Geplaatst op 21-05-2017 door D. Voesenek

Regelmatig wordt de vraag gesteld welke zekerheden er zijn verbonden aan een investeringspropositie. Afhankelijk van de factoren die tijdens het uitgebreide screeningsproces aan bod komen wordt gezocht naar de juiste mix van zekerheden. Het samenstellen van het zekerhedenpakket betreft maatwerk en dient hand in hand te gaan met de rentevergoeding. De hypothecaire zekerheden vormen bij Crowdrealestate de basis. Eén van de vele voordelen van crowdfunding voor vastgoed.

De paragraaf zekerheden is niet voor niets door defaults steeds prominenter aanwezig in de Nederlandse crowdfundingmarkt.

Lees verder...

Is het zelf uitgeven van participaties als vastgoedfonds nog wel zo aantrekkelijk?

Geplaatst op 04-01-2017 door D. Voesenek

Een vastgoedfonds wordt veelvuldig opgetuigd als vehikel om als vastgoedonderneming publiekelijk kapitaal aan te trekken en ontwikkelingen en/of beleggingen te financieren. Het structureren van een fonds is vaak een tijdrovend proces en gaat gepaard met hoge structurerings- en marketingkosten. De regelgeving die binnenkort wordt aangescherpt werkt evenmin bevorderend voor de fondsaanbieders. En dat terwijl er anno 2017 een veel eenvoudigere manier bestaat om kapitaal bij het grote publiek aan te trekken, namelijk via crowdfunding.

Via de structuur van een crowdfundingplatform is het een stuk eenvoudiger geworden om als vastgoedonderneming kapitaal bij het grote publiek te verwerven. Bijvoorbeeld om de portefeuille uit te breiden, mits dit past binnen de richtlijnen van het platform.

Lees verder...

Zorg en Welzijn De Schans op #1

Geplaatst op 09-09-2016 door F. Geurtsen

Elke week publiceert adviesbureau De Breed & Partners de Crowdfunding Top 40 van Nederland. In deze lijst staan alle projecten die in de desbetreffende week het meeste kapitaal hebben opgehaald.

Na twee weken op nummer 3 te hebben gestaan is het Crowdrealestate gelukt om met het Zorg en Welzijn De Schans in week 36 de aanvoerder van de lijst te worden!

Lees verder...

Wolkenkrabbers en crowdfunding

Geplaatst op 29-07-2016 door F. Geurtsen

De hoogste wolkenkrabber in de hoofdstad van Colombia is in april 2017 opgeleverd. BD Bacatá steekt boven elk ander gebouw in Bogota uit. De toren telt 67 verdiepingen en staat symbool voor de nieuwste financieringsvorm voor vastgoed    

Lees verder...

Investeren in Duitse woningen

Geplaatst op 18-02-2016 door D. Voesenek

Al jarenlang wordt vastgoed in Duitsland door vele beleggers als veilige haven gezien. Deze populariteit blijft voorlopig nog wel even aanhouden. Door de stevige structuur van de arbeidsmarkt, de invoering van het minimumloon, het stijgende consumentenvertrouwen en de toenemende immigratie wordt verwacht dat Duitse woningen ook dit jaar evenals in 2015 verder in waarde zullen stijgen.

Waarom wel of niet investeren in Duits vastgoed?

Lees verder...

Crowdfunding als graadmeter

Geplaatst op 05-01-2016 door F. Geurtsen

Met crowdfunding kunnen vastgoedondernemers geld ophalen, maar daar blijft het niet bij. Crowdfunding kan uitstekend gebruikt worden als graadmeter voor het succes van vastgoed. Crowdfunding creëert namelijk draagvlak op meerdere fronten.  

Crowdfunding is veel meer dan enkel het aantrekken van een financiering.  

Lees verder...

Snel en eenvoudig pandjesbaas worden?

Geplaatst op 24-11-2015 door F. Geurtsen

"Beleggen in vastgoed biedt aantrekkelijke rendementen. Maar het vinden van een leuk pandje is zo eenvoudig nog niet. En dan is er nog gedoe met beheer, regelgeving en fiscus." - Financieel Dagblad

Crowdrealestate maakt beleggen in vastgoed toegankelijk voor het grote publiek.

Lees verder...

Een hypotheek via crowdfunding

Geplaatst op 05-11-2015 door D. Voesenek

De financieringsvorm crowdfunding wordt momenteel op steeds grotere schaal toegepast en ook binnen de vastgoedsector is deze financieringsvorm in opkomst. Tot op heden zijn er al enkele vastgoedprojecten gefinancierd en langzaam maar zeker zien steeds meer vastgoedondernemers crowdfunding als serieus alternatief.

In hoeverre verschilt een hypotheek via de crowd van een hypotheek via de bank?

Lees verder...

Bescherming van de investeerders

Geplaatst op 30-10-2015 door F. Geurtsen

De crowdfundingmarkt groeit explosief. In Nederland is vorig jaar 64 miljoen euro opgehaald met crowdfunding, twee keer zoveel als de 32 miljoen die in 2013 werd opgehaald. In 2015 wordt weer een verdubbeling verwacht.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) spreekt van een goede ontwikkeling, maar waarschuwt ook voor de risico's. Bij de Zweedse eigenaar van het grootste crowdfundingplatform van Nederland is bijna zes miljoen euro van investeerders zoekgeraakt na “ernstige onregelmatigheden”, ofwel fraude. De Zweedse eigenaar van het platform is eind oktober 2015 failliet verklaard. Door de grote toestroom van nieuwe platforms en de weinig extra getroffen zekerheden, zal dit zeker niet het laatste negatieve bericht over crowdfunding zijn.

Lees verder...

Actieve beleggers hebben interesse in crowdfunding

Geplaatst op 16-06-2015 door F. Geurtsen

Uit onderzoek van IEX door Arwin Bandari bleek dat 63% van de lezers interesse heeft om geld uit te lenen via crowfunding. Zij hebben zo’n 26.000 euro over om te investeren in deze nieuwe financieringsvorm. Overigens zijn dit vooral beleggers met meer dan tien jaar ervaring en die dagelijks actief zijn op de beurs.

Een kwart van de ondervraagde beleggers met interesse in crowdfunding geeft aan iets anders te willen proberen dan te beleggen op de beurs. De helft gaf aan dat de belangrijkste reden om eventueel mee te doen met een crowdfundingproject de vaste rente is die zij ontvangen via loan-based crowdfunding.

De rest gaf aan dat het goede gevoel bij het helpen van een MKB-project de doorslag om wel of niet mee te financieren zou geven. Uiteraard zal het in de praktijk een combinatie van deze keuzes zijn. Het bleek ook dat beleggers wellicht loyaler zijn aan crowdfunding dan spaarders. Mocht de spaarrente nog omhoog gaan, dan gaan de spaarders weer meer sparen en blijven beleggers over.

Lees verder...

Provada 2015 was een succes!

Geplaatst op 08-06-2015 door D. Voesenek

Afgelopen week (2, 3 en 4 juni) stond Crowdrealestate op de Provada in de Amsterdam RAI om het eerste crowdfundingplatform voor vastgoed van Nederland onder de aandacht te brengen.

Lees verder...