Groen licht voor hoogste toren van Nederland

Geplaatst op 13-08-2017 door F. Geurtsen

Groen licht van de Raad van State voor de bouw van de hoogste toren van Nederland. De bouw van de Zalmhaventoren gaat binnenkort van start en zal in 2020 opgeleverd worden. De toren met in totaal 260 appartementen wordt 215 meter hoog.

De Rotterdamse politiek ging vorig jaar al akkoord met de komst van de hoogste woontoren van Nederland, waar al een kleine tien jaar over wordt gesproken. Protesterende wijkbewoners in het Scheepvaartkwartier stapten desondanks naar de Raad van State. Zij vrezen verkeersoverlast en vinden dat het historische karakter van hun wijk wordt aangetast. ,,En dan maar hopen dat er een procedurefout is gemaakt,'' zei Lia Lugthart van de bewonersvereniging destijds.

Voordat de bouw daadwerkelijk van start kan gaan, moet nog wel de bouwvergunning worden afgegeven. Omwonenden kunnen hiertegen nog beroep aantekenen. De bedoeling is om het complex (investeringskosten: 200 miljoen euro) in drie jaar tijd te bouwen, zodat het in 2020 gereed is. Naast de woontoren van 215 meter komen er twee met elkaar verbonden torens van 70 meter. Voor buitenstaanders is er een toegankelijk uitkijkplatform. In totaal komen er 475 woningen.

Als de plannen worden uitgevoerd zoals ze er nu liggen, wordt de nieuwe toren met afstand het hoogste punt van Rotterdam. Alleen de Euromast komt enigszins in de buurt met 185 meter, dezelfde hoogte als de ‘skybar’ en het uitkijkplatform van de Zalmhaventoren. Alle torens op de Wilhelminapier zijn bijvoorbeeld minimaal 50 meter kleiner dan de nieuwe ‘reus’. De Maastoren (bijna 165 meter), New Orleans (160 meter) en Montevideo (ruim 150 meter) halen allemaal de 200 meter niet.

En het blijft waarschijnlijk niet bij deze ene toren. Er wordt hard gewerkt om de krapte op de woningmarkt in Rotterdam te verlichten. Onder meer een waslijst aan bouwprojecten kan soelaas bieden en vaak wordt daarbij de hoogte opgezocht. Maar hoewel een hoogte van 150 meter allang niet meer uitzonderlijk is, komt geen enkel plan qua hoogte in de buurt van de Zalmhaventoren.

Bron: Het Algemeen Dagblad