Hoogste wolkenkrabber van West-Europa

Geplaatst op 14-04-2019 door F. Geurtsen

Met 306 meter is de Shard in Londen momenteel het hoogste gebouw van West-Europa. Het Deense modemerk BESTSELLER wil daar echter verandering in brengen. Recentelijk zijn de eerste plannen goedgekeurd voor de bouw van een wolkenkrabber van maar liefst 320 meter. Opmerkelijk is dat de hoogste wolkenkrabber niet in Kopenhagen of een andere Europese grote stad wordt gebouwd, maar in het kleine provinciale dorp Brande. Het dorp Brande ligt in de Deense regio Midden-Jutland en telt amper zevenduizend inwoners.

© Architectenbureau Dorte Mandrup

Het Deense modebedrijf BESTSELLER werd in 1975 door Troels Holch Povlsen opgericht in het dorp Brande. Het modebedrijf heeft wereldwijd 7.000 winkels en onder meer de populaire merken Vero Moda en Jack&Jones in de portefeuille. Het modebedrijf met een omzet van 3,3 miljard euro (2017) is tot op de dag van vandaag nog steeds een familiebedrijf en in hetzelfde dorp gevestigd. De zoon van de oprichter en de huidige bestuurder Anders Holch Povlsen mag zich inmiddels de rijkste man van Denemarken noemen. 

© Architectenbureau Dorte Mandrup

De toren is ontworpen door het veelvuldig prijswinnende architectenbureau Dorte Mandrup. De klimaatneutrale wolkenkrabber zal onderdeel uitmaken van een grootschalig complex met diverse gemeenschappelijke voorzieningen voor de nabije omgeving. Ook is er ruimte voor uiteraard een winkelgebied, een hotel en enkele opleidingsinstellingen. Alle gebouwen zijn tevens voorzien van groene daken en grotendeels vrij toegankelijk. Op deze wijze wenst het kledingbedrijf wat terug te geven aan de kleine gemeenschap van Brande. 

Omdat zich in de omgeving verder geen hoogbouw bevindt, zal de toren een grote impact hebben op de omgeving. De toren zal vanaf zo'n zestig kilometer afstand te zien kunnen zijn. Desalniettemin zijn de ambitieuze plannen vorige maand goedgekeurd door de gemeente van Brande. De gemeente en de buurtbewoners zijn zelfs zeer positief over de ontwikkeling. 

© Architectenbureau Dorte Mandrup

De BESTSELLER wolkenkrabber zal niet alleen het hoogste gebouw van Denemarken worden, maar ook van heel West-Europa. Mocht het plan doorgezet worden zal de nieuwe wolkenkrabber Brande voorgoed op de kaart zetten. Of is het toch een verlate 1 april grap?