Ook in Duitsland zijn de woningprijzen gestegen

Geplaatst op 14-12-2020 door D. Voesenek

Evenals in Nederland blijven de woningprijzen in Duitsland ondanks de coronacrisis onverminderd stijgen. Afgelopen oktober werd in Nederland de grootste jaarlijkse prijsstijging in anderhalf jaar waargenomen en in Duitsland de grootste jaarlijkse prijsstijging in maar liefst vier jaar. De oorzaken hiervan en de algemene trends zijn enigszins vergelijkbaar met de woningmarkt in Nederland.

Uit onderzoek van het Duitse statistiekbureau Destatis blijkt dat de woningprijzen in Duitsland in het derde kwartaal van 2020 gemiddeld 7,8% hoger waren dan een jaar eerder. Sinds het vierde kwartaal van 2016 zijn de woningprijzen in Duitsland niet meer zo hard gestegen.

Als belangrijkste onderliggende reden van de recente prijsstijgingen wordt net zoals in Nederland de schaarste op de woningmarkt benoemd. Ook in Duitsland zijn er namelijk in de afgelopen jaren te weinig nieuwe woningen aan de bestaande woningvoorraad toegevoegd. Daarnaast spelen net zoals in Nederland het monetaire beleid, het overheidsbeleid en de verandering in de woonwensen hierbij een belangrijke rol.

Een vergelijkbare trend in Duitsland is de verandering in de woonwensen. Zo trekt men ook in Duitsland steeds meer naar landelijke gebieden. De woningprijzen in de randgemeenten zijn namelijk vele malen lager dan in de grote steden. De coronacrisis kan hier mogelijk een structurele verandering in teweegbrengen. Op termijn zal dit kunnen zorgen voor een stijging van de woningprijzen in de randgemeenten.

De prijsstijgingen van Nederland en Duitsland liggen de afgelopen decennia dichtbij elkaar. Opvallend is wel dat de prijsstijgingen in Duitsland over de afgelopen jaren stabieler zijn. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de grote regionale verschillen en het verschil in het overheidsbeleid met betrekking tot de ruimtelijke planning.

Bronnen: https://www.zeit.de/wirtschaft/2020-11/statistisches-bundesamt-immobilienpreise-immobilien-deutschland-corona-krise , https://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/immobilien-in-deutschland-teure-haeuser-billiges-geld-kolumne-a-eb32bf74-29ac-4bb5-8610-fe891880c2a1, Destatis & Centraal Planbureau