Grootste vastgoedtransactie in Duitsland van 2017

Geplaatst op 19-11-2017 door D. Voesenek

Het Oostenrijkse vastgoedbedrijf SIGNA heeft vijf toonaangevende objecten verworven van RFR en daarmee een record gevestigd voor het jaar 2017. De portefeuille heeft een waarde van maar liefst 1,5 miljard euro en is de grootste vastgoedtransactie in Duitsland van dit jaar. De portefeuille omvat talrijke kantoren en winkels op A1 locaties in Berlijn, Hamburg, Frankfurt en München.

De portefeuille bestaat uit de Upper West toren met voornamelijk winkels en kantoren gelegen in Berlijn, winkelcentra Kaufmannshaus en Alsterkaden in Hamburg, het Upper Zeit winkelcentrum dat wordt ontwikkeld in Frankfurt en het resterende deel van het Karstadt warenhuis in het station van München. SIGNA was al eigenaar van een deel van het Karstadt warenhuis en heeft nu het volledige gebouw in bezit. Dit warenhuis is een grote rivaal van het Kaufhof van Hudson’s Bay, waarin SIGNA reeds interesse heeft getoond.

Begin oktober werd het iconische gebouwencomplex Sony Center ook al verkocht voor een bedrag van 1,1 miljard euro aan twee institutionele beleggers uit Amerika. Dit was een van de meest waardevolle vastgoedtransacties in Berlijn. Sinds 2010 was het gebouwencomplex in bezit van het nationale pensioenfonds van Zuid-Korea. Het fonds kocht het Sony-complex destijds voor 585 miljoen euro.