Warmtepompen in Dongen

Geplaatst op 11-12-2023 door F. Geurtsen

In het voortgangsproces van het transformatieproject in Dongen, waarbij het voormalige kantoorgebouw een transformatie ondergaan tot 71 moderne huurwoningen in het middensegment, zijn onlangs belangrijke stappen gezet richting duurzaamheid. De installatie van de warmtepompen en de aankomende plaatsing van de zonnepanelen zijn onderdeel van deze duurzaamheidsinitiatieven.

Onlangs zijn drie grote warmtepompen geïnstalleerd, een belangrijke stap in het realiseren van een aardgasvrij wooncomplex. Warmtepompen zijn verwarmingssystemen die warmte onttrekken aan de omgeving en deze benutten om woningen te verwarmen. In dit specifieke geval halen de warmtepompen energie uit de buitenlucht om alle 71 woningen te voorzien van warmte.

De keuze voor warmtepompen sluit aan bij de bredere strategie om de ecologische impact van het project te verminderen en bij te dragen aan een meer duurzame toekomst. Naast de vermindering van CO2-uitstoot bieden warmtepompen energiezuinige verwarming, wat kan resulteren in lagere energiekosten voor toekomstige bewoners.

Als aanvulling op de warmtepompen wordt begin volgend jaar gestart met de montage van zonnepanelen op het dak van het complex. Zonnepanelen zullen duurzame elektriciteit opwekken die kan worden gebruikt voor verlichting, huishoudelijke apparaten en andere elektrische behoeften. Door de synergie tussen de warmtepompen en de zonnepanelen wordt de ecologische voetafdruk van het project verder verkleind.

Naast deze duurzaamheidsinspanningen verlopen de bouwwerkzaamheden volgens planning. De contouren van de 71 appartementen worden steeds duidelijker zichtbaar, en de oplevering staat vooralsnog gepland voor de zomer van 2024.