Vraag naar woningen in Duitsland stijgt

Geplaatst op 31-03-2021 door D. Voesenek

De coronapandemie en de huidige marktsituatie hebben in Duitsland geleid tot een toenemende vraag naar woningen. Uit gegevens van het Duitse vastgoedplatform Immoscout24 blijkt dat in februari 2021 maar liefst 33 procent meer contactaanvragen waren voor grondgebonden woningen dan in februari 2020. Het aantal contactaanvragen voor appartementen steeg met 34 procent.

Immoscout24 is het grootste vastgoedplatform voor huizenkopers en -verkopers in Duitsland. Het platform is vergelijkbaar met Funda in Nederland.

Veel belangstelling voor appartementen met een groot woonoppervlakte

Uit de contactaanvragen bij Immoscout24 blijkt dat de vraag naar appartementen sterk is gestegen in de zeven grootste steden van Duitsland. Tussen de steden en de omliggende gemeenten worden daarbij sterke regionale verschillen waargenomen. In het onderstaande overzicht zijn de stijgingen van februari 2020 t/m februari 2021 per stad en de omliggende gemeenten weergegeven.

Terwijl de aanvragen voor appartementen in Frankfurt am Main in februari 2021 slechts iets boven het niveau van vorig jaar lagen met een stijging van 1 procent, kwamen voor de steden als Berlijn 38 procent en Hamburg 36 procent meer aanvragen voor appartementen binnen. In de randgemeenten liep de stijging erg uiteen. Zo werd een minimale stijging waargenomen van 14 procent in Frankfurt am Main en een maximale stijging van 70 procent in Keulen.

In januari 2021 werden 133 procent meer aanvragen ontvangen voor appartementen van meer dan 150 vierkante meter dan over dezelfde periode van een jaar eerder. In februari 2021 was deze stijging 129 procent en in december 2020 was dit nog 65 procent. Ook de vraag naar appartementen met een oppervlakte van 100 tot 150 vierkante meter is met 65 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De vraag naar appartementen met een oppervlakte van minder dan 100 vierkante meter steeg op jaarbasis met 25 procent.

Appartementen met balkons of bijbehorende tuinen zijn voornamelijk erg gewild. De vraag naar appartementen met balkon is tussen december 2020 en februari 2021 met gemiddeld 29 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. In dezelfde periode was er meer vraag naar appartementen met tuinen op ImmoScout24, met een stijging van 31 procent.

Toenemende vraag naar grondgebonden woningen 

Voor grondgebonden woningen in Berlijn, Hamburg, München en Düsseldorf stegen de aanvragen voor de randgemeenten sterker dan in de steden. In Frankfurt am Main, Keulen en Stuttgart daarentegen waren grondgebonden woningen in de grote steden populairder. In het onderstaande overzicht zijn de stijgingen van februari 2020 t/m februari 2021 per stad en de omliggende gemeenten weergegeven.

Bron: https://www.immobilienscout24.de/wissen/verkaufen/corona-und-die-immobilienpreise.html