Meest kansrijke gebieden voor vastgoedinvesteringen

Geplaatst op 11-06-2019 door D. Voesenek

Bij het vinden van aantrekkelijke locaties voor vastgoedinvesteringen wordt voornamelijk gedacht aan de grote steden in Nederland. Uit onder meer een recentelijk onderzoek van ABN AMRO blijkt echter dat juist bij de gemeentes rondom de grote steden het hoogste directe en indirecte rendement op de lange termijn haalbaar is.

Het zijn misschien niet de meest voor de hand liggende gemeentes om in vastgoed te investeren, maar toch dragen de gemeentes Midden-Delfland, Ouder-Amstel, Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp de meeste potentie in zich voor een hoog rendement op de lange termijn. Dit geldt in het bijzonder voor de gemeentes tussen Rotterdam en Den Haag, de gemeentes tussen de driehoek Utrecht, Leiden en Amsterdam en het gebied rondom Den Bosch. Ook de regio Barneveld, Ermelo, Putten (Noordwest-Gelderland) scoort hoog, net als het gebied rond Buren en Wijk bij Duurstede (Zuidoost-Utrecht). Meer algemeen blijkt de regio ‘Randstad-plus’ het meest aantrekkelijk om te investeren in vastgoed.

De analyse van ABN AMRO is gebaseerd op cijfers van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hierbij zijn zeven macro-economische indicatoren gecombineerd die iets zeggen over zowel winkels, kantoren als woningen. Veel van deze indicatoren zijn namelijk voor meerdere vastgoedtypes relevant. In het onderzoek van ABN AMRO heeft elke gemeente per indicator een score gekregen. De best scorende gemeente krijgt de score 361 (het totaal aantal Nederlandse gemeentes), de slechtst scorende gemeente de score 1. De scores van de zeven indicatoren worden bij elkaar opgeteld en lopen uiteindelijk uiteen van 163 voor de slechtste gemeente (Kerkrade) tot 2.249 voor de beste gemeente (Midden-Delfland). Hoe hoger de score, hoe beter. De resultaten staan in de kaart hieronder.

Interactieve kaart: https://insights.abnamro.nl/2019/05/kijk-voor-vastgoed-verder-dan-de-grote-steden 

Naast de analyse van ABN AMRO kan ook gekeken worden naar het gemiddelde bruto aanvangsrendement. Het bruto aanvangsrendement is een veel gebruikt instrument om de marktwaarde (v.o.n.) van een object uit te drukken. Het bruto aanvangsrendement wordt berekend op basis van de marktwaarde (v.o.n.) en de geprognosticeerde huurinkomsten van het eerste jaar. Volgens Vastgoedtool.com beschikken de onderstaande tien plaatsen over het hoogste gemiddelde bruto aanvangsrendement. Opvallend is dat de steden als Vlaardingen en Schiedam op de eerste en tweede plek staan. Deze steden liggen immers direct naast een van de meest kansrijke gebieden van Nederland, namelijk de gemeente Midden-Delfland.

Bron: https://vastgoedtool.com/beste-stad-om-te-beleggen-in-vastgoed-is-nu

Veel vastgoedbeleggers staren zich blind op de grote en bekende steden in Nederland. Dit is niet geheel terecht aangezien andere gebieden in Nederland op de lange termijn veel interessanter kunnen zijn voor vastgoedinvesteringen. Wie een hoog direct en indirect rendement wenst te behalen doet er dan ook goed aan om naar de bovengenoemde regio's en plaatsen te kijken.