Samenwerking OPP

Geplaatst op 31-01-2024 door F. Geurtsen

Crowdrealestate is vanwege de nieuwe Europese vergunning eind vorig jaar een samenwerking aangegaan met Online Payment Platform, Online Payment Platform (OPP) is een externe betaaldienstverlener welke beschikt over grote expertise betreft het online betalingsverkeer.

Volgens de Europese Crowdfunding Verordening (European Crowdfunding Service Providers Regulation (ECSPR)) moeten alle crowdfundplatformen een externe betaaldienstverlener gebruiken. Door middel van OPP als externe betaaldienstverlener worden de financiële stromen van Crowdrealestate als bedrijf gescheiden van haar rol als tussenpersoon tussen beleggers en projecteigenaren. Enigszins vergelijkbaar met de derdenrekening in beheer van de notaris zoals Crowdrealestate altijd heeft toegepast voor de bestaande en (af)lopende projecten.

OPP zal fungeren als onze betaaldienstverlener en beheert alle betalingen binnen het crowdfundingproces. Dit omvat alle transacties van en naar beleggers en projecteigenaren. Als onderdeel van deze transacties is OPP wettelijk verplicht om de Know-Your-Customer-processen (KYC) uit te voeren. Dit houdt in dat OPP de persoonsgegevens van onze gebruikers zal gaan verwerken.

Wat betekent dit voor u?

Er zal door OPP worden gevraagd om een identiteitsverificatie. Beleggers kunnen hun identiteit bevestigen door gebruik te maken van iDIN, waar reeds gebruik van werd gemaakt bij Crowdrealestate. Met deze toepassing kan de identiteit geverifieerd worden via een gegevenstransactie met een Nederlandse bank. Evenals voorheen is er een alternatief en is het ook mogelijk om handmatig een kopie van de voor- en achterkant van het legitimatiebewijs te uploaden.

Daarnaast is er een vereiste voor bankrekeningverificatie via een iDEAL-betaling van 1 eurocent. Deze betaling dient om de bankrekening te verifiëren, inclusief de tenaamstelling. Het betreft de bankrekening waarop alle betalingen zullen worden ontvangen en deze moet op naam staan van de belegger. Om deze verificatie uit te voeren, koppelt Crowdrealestate het actieve rekeningnummer van de investeerder aan hun account bij de betaaldienstverlener.

Ook zal via OPP een investeerders- en simulatietoets worden afgenomen en kan u geclassificeerd worden als niet-ervaren en ervaren belegger. Al deze stappen zijn volledig geïntrigeerd op onze website en kunt u straks eenvoudig doorlopen via de eigen omgeving op het platform.

Wanneer van toepassing?

Crowdrealestate heeft eind vorig jaar de Europese vergunning aangevraagd. Deze is volledig ingediend en momenteel in behandeling door de AFM en DNB. Vooruitlopend op de verlening van de vergunning worden bestaande gebruikers binnen enkele weken gefaseerd uitgenodigd om zichzelf te verifiëren via OPP. Dit is geen verplichting, maar wel noodzakelijk indien bij verlening van de vergunning in nieuwe projecten wenst deel te nemen.