Grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar

Geplaatst op 21-09-2020 door F. Geurtsen

De huizenprijzen blijven ondanks de coronacrisis stijgen. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. Bestaande koopwoningen waren in augustus 8,2% duurder dan in augustus 2019. Dat is de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar.

De cijfers bevestigen de trend die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ziet. NVM meldde afgelopen juli dat de gemiddelde prijs van koophuizen in het tweede kwartaal uitkwam op €335.000, een stijging van maar liefst 8,8% ten opzichte van een jaar eerder. 

Het aantal verkopen daalde volgens de NVM met bijna 4% in vergelijking met die periode in 2019. Opvallend genoeg daalde het aantal te koop staande woningen volgens de makelaars met bijna 23%. Een huis stond in het tweede kwartaal gemiddeld 28 dagen te koop. Het Kadaster noteerde in augustus 19.034 transacties. Dat was een daling van bijna 3% ten opzichte van een jaar eerder.

De prijsstijgingen hebben er toe geleid dat starters steeds moeilijker een huis kunnen kopen. Het kabinet wil daarom de overdrachtsbelasting op woningen voor kopers onder de 35 jaar vanaf 2021 op 0% zetten, tegen 2% nu. Volgens critici leidt het schrappen van de overdrachtsbelasting voor starters juist tot een verdere opdrijving van de prijzen. De NVM noemde het effect van de maatregel 'minimaal' en mogelijk zelfs 'contraproductief'. Bouwen, bouwen en nog eens bouwen lijkt nog steeds de enige oplossing om de woningmarkt te stabiliseren. 

Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/39/koopwoningen-ruim-8-procent-duurder-in-augustus & https://fd.nl/economie-politiek/1357941/stijging-huizenprijzen-houdt-aan-ondanks-corona