Crowdrealestate #3 van Nederland

Geplaatst op 26-04-2023 door F. Geurtsen

Vorig jaar is ruim 1 miljard euro gefinancierd via crowdfunding in Nederland. Dat is een toename van 48 procent vergeleken met 2021. Via Crowdrealestate werd in 2022 circa 101 miljoen euro gefinancierd. Crowdrealestate was daarmee het derde grootste crowdfundingplatform in Nederland en het grootste crowdfundingplatform voor vastgoed.

Dit blijkt uit de nieuwe cijfers over crowdfunding in Nederland. Deze cijfers worden elk jaar gepubliceerd door CrowdfundingCijfers.nl. In 2021 werd nog voor 730 miljoen euro gefinancierd via crowdfunding in Nederland.

Ondernemingen haalden in 2022 een bedrag van 972 miljoen euro op via crowdfunding. Dat is 48% meer dan in 2021. Ondernemingen haalden in 2022 gemiddeld 350.000 euro op. Voor creatieve projecten, zoals film, muziek en theater, is het totaal opgehaalde bedrag met 12 miljoen euro ongeveer gelijk gebleven. Het gemiddelde bedrag per creatief project was 12.000 euro. Voor maatschappelijke projecten, zoals een speeltuin of schoolproject, is het totaal opgehaalde bedrag gedaald naar 25 miljoen euro. Het gemiddelde bedrag per maatschappelijk project was 3.000 euro. Consumenten die via crowdfunding een persoonlijke lening financierden voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of uitbouw van hun huis, haalden in totaal 72 miljoen euro op. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2021.

Ondernemingen, vastgoed en leningen dominant
Financiering voor ondernemingen maakt een groot deel uit van het met crowdfunding opgehaalde bedrag. In 2022 was 90% van het opgehaalde bedrag bestemd voor ondernemingen. Het grootste deel daarvan was weer bestemd voor het financieren van vastgoed. De vastgoedmarkt is voor veel crowdfunding platforms een relevante markt om te bedienen. De meest populaire vorm van crowdfunding is een lening. Afgelopen jaar was 88% van het opgehaalde bedrag in de vorm van een lening.

Verkoop van aandelen slaat aan
Hoewel crowdfunding in de vorm van leningen verreweg dominant is, maakt crowdfunding in de vorm van verkoop van aandelen een flinke groei. In 2022 werd voor meer dan 79 miljoen euro opgehaald door verkoop van aandelen. Dat is meer dan twee keer zoveel als in 2021 en meer dan tien keer zoveel als in 2020.

Crowdfunding Awards
Voor de vijfde keer presenteert CrowdfundingCijfers.nl de Crowdfunding Awards voor de marktleiders en ‘snelle groeiers’ onder de crowdfunding platforms. Via Crowdrealestate werd in 2022 circa 101 miljoen euro gefinancierd. Crowdrealestate was daarmee het derde grootste platform in Nederland.

Bron: https://www.crowdfundingcijfers.nl/crowdfunding-in-nederland-2022