Het nieuwe Louvre in Abu Dhabi

Geplaatst op 08-10-2017 door F. Geurtsen

De foto's in dit artikel zijn geen artist impressions, maar de werkelijkheid. Op 11 november wordt het Louvre Abu Dhabi officieel geopend. Het indrukwekkende complex, dat is overdekt door een koepel van metalen ‘sterren’, is ontworpen door Jean Nouvel.

all images by mohamed somji © louvre abu dhabi  

De nieuwe vestiging van het Louvre in de Verenigde Arabische Emiraten is ontworpen als een ‘museale stad in de zee’, bestaande uit 55 gebouwen met in totaal 23 expositieruimtes.

De koepel wordt gedragen door slechts vier kolommen. Hierdoor lijkt de koepel in de lucht te zweven. Het samenspel van daglicht, het geometrische patroon en de acht lagen van de koepel voorziet het interieur van een ‘regen van licht’.

Het museum staat in het culturele district op het eiland Saadiyat, waar verder onder meer een filiaal van het Guggenheim en een maritiem museum zullen verrijzen.  

De oorspronkelijk opening stond voor 2012 gepland. De bouw verliep echter niet geheel vlekkeloos. Zo was er controverse over de arbeidsomstandigheden voor de bouwers en over het Franse Louvre zijn naam wel moest ‘verkopen’ (€ 639 miljoen) voor een museumgebouw in Abu Dhabi.