Actieve beleggers hebben interesse in crowdfunding

Geplaatst op 16-06-2015 door F. Geurtsen

Uit onderzoek van IEX door Arwin Bandari bleek dat 63% van de lezers interesse heeft om geld uit te lenen via crowfunding. Zij hebben zo’n 26.000 euro over om te investeren in deze nieuwe financieringsvorm. Overigens zijn dit vooral beleggers met meer dan tien jaar ervaring en die dagelijks actief zijn op de beurs.

Een kwart van de ondervraagde beleggers met interesse in crowdfunding geeft aan iets anders te willen proberen dan te beleggen op de beurs. De helft gaf aan dat de belangrijkste reden om eventueel mee te doen met een crowdfundingproject de vaste rente is die zij ontvangen via loan-based crowdfunding.

De rest gaf aan dat het goede gevoel bij het helpen van een MKB-project de doorslag om wel of niet mee te financieren zou geven. Uiteraard zal het in de praktijk een combinatie van deze keuzes zijn. Het bleek ook dat beleggers wellicht loyaler zijn aan crowdfunding dan spaarders. Mocht de spaarrente nog omhoog gaan, dan gaan de spaarders weer meer sparen en blijven beleggers over.

Snelle groei

Van de 80% van de ondervraagden die aangaven dat ze loan-based crowdfunding kennen, gaf een kwart aan dat ze hier niet aan mee zouden willen doen. Ze vinden het te risicovol, niet transparant genoeg of de mogelijkheid om het geld terug te halen is te beperkt.

De crowdfundingmarkt in Nederland is in afgelopen jaren iedere jaar verdubbeld in omvang. Op internationale schaal doet Nederland het relatief goed met 24 platforms met een ontheffing van de AFM.

Afhankelijk van de activiteiten dat het crowfundingplatform verricht is een vergunning als beleggingsonderneming of financiële dienstverlener nodig, of een ontheffing voor het bemiddelen in opvorderbaar geld, aldusbeurswaakhond AFM. Daarmee staat Nederland op plaats drie wereldwijd. In totaal zijn in Nederland 104 crowdfundingplatforms actief.

Kinderschoenen

Crowdfunding staat echter nog in de kinderschoenen vergeleken met andere leningen. Op de financieringsmarkt is het qua marktaandeel van het totaal uitstaande leningen minder dan 1%.

In Nederland hebben er in 2014 ongeveer 45.000 bedrijven interesse in financiering via crowdfunding en daarvan hebben er zo’n 2.000 daadwerkelijk succesvol geld op gehaald.

http://www.participaties.nl/Column/155726/Actieve-beleggers-hebben-interesse-in-crowdfunding.aspx