Recordjaar voor Nederlandse vastgoedmarkt

Geplaatst op 16-01-2020 door D. Voesenek

Vastgoedinvesteringen in Nederland bereikten in 2019 een nieuw recordniveau. Met 20,8 miljard euro werd het investeringsvolume van 2018 (20,7 miljard) overtroffen. In 2019 werd het meeste belegd in woningen, namelijk 7,6 miljard euro, gevolgd door zorgvastgoed met 1,1 miljard euro. Banken namen vorig jaar een meer terughoudende en constructieve rol aan bij het financieren van vastgoedtransacties

Begin vorig jaar werd nog verwacht dat het beleggingsvolume in 2019 zou gaan dalen. Vanwege de lage rente staan beleggers echter altijd nog te springen om hun geld in vastgoed te investeren. Daarnaast werd afgelopen jaar steeds meer vastgoed buiten de randstad aangekocht. Maar liefst 70% van de transacties vond plaats buiten de vier grote steden. Met name beleggers in woningen en industrieel vastgoed (distributiecentra) verlegden daarbij hun grenzen. Reden voor deze verplaatsing is dat in de grote steden bijna niets meer te koop is of tegen een te hoge prijs. Deze schaarste gaat gepaard met hogere prijzen en dalende rendementen.

Veranderende rol banken

Nederlandse banken waren in 2019 bijzonder selectief in hun financiering. Hun focus lag op grotere bekende klanten en transacties met een goed verdienmodel. Banken nemen bovendien vaker een andere rol aan. Ze construeren op maat gemaakte financieringen, waarbij wordt gezocht naar de combinatie met andere vormen van financiering. Het financieringsaanbod voor kleinere transacties en bouwprojecten viel hierdoor de afgelopen jaren weg. Internationale financiers, internationale (institutionele) financieringsplatformen en andere alternatieve financiers voorzien nu steeds vaker in deze behoefte.

Bron: https://nieuws.cbre.nl/2019-nieuw-recordjaar-vastgoedinvesteringen-in-nederland/