Transformatie Tuin van Noord, Rotterdam

Geplaatst op 12-10-2022 door M.R.G. Hazelzet

Eveneens als het koepelcomplex in Breda, was de Tuin van Noord in Rotterdam ook een voormalige penitentiaire inrichting. Tuin van Noord is in 2020 opgeleverd en getransformeerd tot een levendige woonomgeving met behoud van alle karakteristieke elementen. De geslaagde transformatie van de voormalige gevangenis heeft dan ook de tweede plek weten te bemachtigen van de Rotterdamse architectuurprijs

De voormalige gevangenis van de Noordsingel in Rotterdam is een uniek complex in de geschiedenis van het stadsweefsel en het Nederlandse gevangeniswezen. Verrassend ruim in omvang en openheid, biedt de lancering van het terrein de unieke kans om een nieuw stadsdeel toe te voegen aan het dichtbevolkte Oude Noorden.

Onder het masterplan van Atelier Quadrat en WDJ Architecten is het gesloten gevangeniscomplex getransformeerd tot de "Tuin van het Noorden": een omheinde stadstuin, open toegankelijk en voor het eerst verbonden met de omliggende gemeenschap door nieuwe poorten en doorgangen. Met behoud van zijn kwaliteiten als verborgen kenmerk van 'hortus conclusus'. 

Modern comfortabel wonen wordt bereikt door een aantal krachtige maar afgemeten ingrepen die lucht en licht naar binnen brengen. Op de woonverdieping werd een grote opening aangebracht, hier werden solide staalconstructies en brede aluminium schuifdeuren geplaatst.

Deze ingrepen zijn altijd specifiek toegesneden op het type gebouw en wonen, maar behoren tot één familie. In de cellenvleugels vormt de gevel een grote doorlopende verhoogde kas die past bij de schaal van het gebouw en refereert aan het oorspronkelijke collectieve karakter. De appartementen van het cellencomplex hebben vrijstaande kozijnen.

Het Bredase koepelcomplex is een vergelijkbaar project, niet alleen met betrekking tot de historie maar ook tot de visie. Ook in Breda wordt het voorheen gesloten complex getransformeerd naar een open, toegankelijk gebied met diverse landschappen.