Trends in vastgoedcrowdfunding 2018

Geplaatst op 03-12-2017 door F. Geurtsen

Participaties.nl heeft onderzoek gedaan naar de nieuwe trends in vastgoedcrowdfunding voor 2018. In het besproken rapport Crowdfunding for Real Estate van Crowdsourcing.org wordt al opgemerkt dat de wereldwijde markt voor vastgoedcrowdfunding in 2016 al een omvang had van 3,5 miljard dollar. Dit zal alleen maar groeien, tot mogelijk 300 miljard dollar tegen 2025. 

Volgens CFX Markets maakt crowdfunding nu al 2,5 miljard dollar uit van de totale Amerikaanse commerciële vastgoedmarkt van 7 biljoen dollar. Dit duidt op een grote potentiele groei in de komende jaren. Ondanks dat het crowdfunden van vastgoed nog een relatief jong begrip is, zal vastgoedcrowdfunding in 2018 verder groeien, zo wordt voorzien. Ook in Nederland.

Vastgoedcrowdfunding kan voor veel doeleinden gebruikt worden, zo stelt oprichter Frank van der Linden van Crowdfundmarkt. “Een projectontwikkelaar op zoek naar financiering voor een nieuw bedrijfspand kan crowdfunding gebruiken om dit te realiseren en voor de aankoop van een vakantiewoning kan een particulier via een crowdfundinglening geld ophalen”, aldus Van der Linden.

Hij vervolgt: “Maar ook woningstichting die de crowd gebruikt voor het opknappen van huurwoningen is exemplarisch voor vastgoedcrowdfunding.”

Dit zijn de drie vastgoedcrowdfundingtrends van 2018.

1. Meer platformen

Nu al duiken er veel platformen op die zich puur richten op vastgoedcrowdfunding en in 2018 zal de aanwas van nieuwe platformen alleen maar groter worden, zo wordt verwacht. Op dit moment is er in Nederland slechts een handjevol platformen dat zich enkel richt op vastgoed.

Volgens crowdfundingdeskundige Ronald Kleverlaan is het aanbod vastgoedcrowdfundingplatformen nu nog veel te klein. Wel merkte Kleverlaan op dat het aantal langzaam en gestaag doorgroeit. “Ik verwacht dat dit veel sneller zal gaan in 2018”, aldus de deskundige.

Van der Linden van Crowdfundmarkt constateert dat het aantal crowdfundingplatformen dat een of meer projecten binnen de vastgoedsector publiceerde, is gestegen van 16 in 2016 naar 20 in 2017. “Steeds meer platformen bieden vastgoedprojecten aan, ook de niet in vastgoed gespecialiseerde platformen”, meldde Van der Linden.

2. Meer geld naar vastgoed

Met een groei van het aantal platformen zal het geld dat naar vastgoed stroomt via crowdfunding naar verwachting ook stijgen. Daarbij zullen ook de projecten zelf een grotere omvang krijgen. In de eerste helft van dit jaar werd volgens Crowdfundmarkt qua financieringsomvang het meest in vastgoed geïnvesteerd (18%). In heel 2016 was dit nog maar 7%, en in 2015 slechts 4.1%.

3. Meer experimenten met blockchain

Zowel Kleverlaan als Van der Linden verwacht dat platformen meer gaan experimenteren met blockchain. Beide deskundigen wijzen op een pilot die vastgoedbeheerder Annexum en fintech-startup Bloqhouse recent zijn gestart om aan de hand van de blockchaintechnologie beleggen in vastgoed bereikbaar te maken voor particulieren.

Zo moet het mogelijk worden om al vanaf 100 euro te investeren in vastgoed. De blockchaintechnologie van het FinTech-bedrijf moet de secundaire verhandelbaarheid van de vastgoedparticipaties van particulieren faciliteren, terwijl dit nu nog wordt gezien als een lastig en duur proces.

Uit een column van Participaties.nl.