Nieuwe voorschriften AFM

Geplaatst op 26-07-2017 door F. Geurtsen

Recentelijk heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de voorschriften voor crowdfundingplatforms geëvalueerd. Uit het onderzoek komen risico’s naar voren die prioriteit hebben voor de AFM. Er is sprake van schaarste in de crowdfundingmarkt. Onder druk van deze schaarste nemen investeerders in zeer korte tijd financiële beslissingen. De AFM komt onder meer hierdoor met nieuwe voorschriften.

Nieuwe voorschriften AFM

Alle projectinformatie moet binnenkort 48 uur vooraf aan openstelling van de inschrijving voor alle investeerders op het platform beschikbaar zijn. Dit is een nieuw voorschrift. Verder verwacht de AFM van de sector een flinke inspanning om te waarborgen dat investeerders zich vaker houden aan het advies om maximaal 10% van hun vrij belegbare vermogen te investeren in crowdfunding. Consumenten mogen afwijken van deze richtlijn maar platformen moeten deze afwijkingen wel op individuele basis kunnen verantwoorden. Een platform moet tenminste aan de AFM kunnen uitleggen waarom zij het gerechtvaardigd vindt dat een investeerder meer dan de geadviseerde 10% investeert in crowdfunding. De investeerderstoets zal blijven bestaan maar de frequentie van de herhaling hiervan zal afnemen.

Alle crowdfundingplatforms worden binnenkort uitgenodigd om deel te nemen aan een bijeenkomst bij de AFM over de evaluatie van de voorschriften. Deze bijeenkomst zal begin september gaan plaatsvinden. Hierna wordt bekend in welk termijn deze voorschriften doorgevoerd moeten worden. 

Hoe gaat Crowdrealestate hierop inspelen?

Informatie over projecten

Crowdrealestate werkt tot op heden bijna altijd met een voorinschrijvingsperiode. Dit betekent dat investeerders eerst een deelnamebedrag reserveren en pas later daadwerkelijk  investeren. Hierbij is alle projectinformatie ruim 48 uur voor openstelling van de inschrijving voor alle investeerders beschikbaar. Crowdrealestate gaat dit standaard bij iedere nieuwe propositie hanteren. De huidige 24-uurs bedenktijd achteraf blijft tevens bestaan.

Verantwoord investeren

In het investeringsproces van Crowdrealestate worden investeerders meerdere malen geadviseerd om slechts een verantwoord deel van het vermogen te investeren. Daarnaast weegt dit punt extra zwaar mee in de verplichte investeerderstoets. Wellicht zal dit in de toekomst nog extra benadrukt worden. 

Investeerderstoets

Bij Crowdrealestate moeten alle investeerders verplicht bij iedere investering een deel van de investeerderstoets afleggen. Dit is altijd zo geweest, waardoor er hoogstwaarschijnlijk niets aan de frequentie van de investeerderstoets gewijzigd hoeft te worden.

Zie het persbericht van de AFM voor meer informatie.