Wolkenkrabbers en crowdfunding

Geplaatst op 29-07-2016 door F. Geurtsen

De hoogste wolkenkrabber in de hoofdstad van Colombia is in april 2017 opgeleverd. BD Bacatá steekt boven elk ander gebouw in Bogota uit. De toren telt 67 verdiepingen en staat symbool voor de nieuwste financieringsvorm voor vastgoed.

BD Bacatá (Colombia)

Eind vorige eeuw was het in Colombia haast onmogelijk om voor een dergelijk vastgoedproject de financiering rond te krijgen. Het land was verscheurd door drugskartels en guerrillabewegingen en de economie lag op zijn gat. Er was geen financiering bij de bank te verkrijgen en de regelgeving maakte het onmogelijk om publiekelijk kapitaal uit de markt te halen. De regering besloot daarom om de regelgeving hierop aan te passen. Het werd mogelijk gemaakt om via een nieuw financieel product ( FIDI's ) publiekelijk aandelen uit te geven.

Equity crowdfunding werd als het ware gelegaliseerd. Zonder het te weten liep Colombia destijds ver in de tijd vooruit. Het crowdfundingplatform Prodigy Network zag in 2008 de potentie hiervan in en enige tijd later was het mogelijk om via FIDI's aandeelhouder te worden van de wolkenkrabber BD Bacatá. Voor het eerst werd crowdfunding voor vastgoed op een dusdanige schaal toegepast.

De Big Apple volgde snel

Al snel ging Prodigy Network dezelfde formule toepassen in de Verenigde Staten. In New York welteverstaan. De vastgoedmarkt die gedomineerd wordt door de REIT's, grote institutionele beleggers en de vastgoedmagnaten. Helaas is de regelgeving in de Verenigde Staten voor crowdfunding nog niet optimaal. Alleen vermogende buitenlanders en accredited investers kunnen via het platform investeren. De instapdrempel ligt dan ook rond de $ 100.000. Naar verwachting worden deze regels eind 2017 versoepeld en kunnen ook de kleinere investeerders via crowdfunding in vastgoed beleggen.