Voorwaarde koop woning Londen: betalen met bitcoins

Geplaatst op 22-10-2017 door D. Voesenek

Een woning van 20,15 miljoen euro (18 miljoen pond) gelegen in het Londense Notting Hill wordt deze maand te koop aangeboden. Tot zover geen merkwaardig nieuws, totdat men zich realiseert dat dit markante herenhuis alleen kan worden aangekocht met bitcoins. 

De vraagprijs staat met de huidige koers gelijk aan ruim 4.000 bitcoins. Eigenaar van het pand is de van oorsprong Russische Lev Loginov, mede-oprichter van vastgoedbelegger London Wall, die de woning in 2013 heeft aangekocht. Hij verwacht dat het aankopen van vastgoed met bitcoins de toekomst zal worden. Volgens Loginov zullen betalingen in cryptovaluta de komende 10 jaar sterk toenemen. Het bedrijf heeft meerdere projecten in de pijplijn zitten die op gelijke wijze op de markt worden gebracht.

De achterliggende gedachte is dat eigendomsregisters kunnen worden omgezet in de blockchain technologie. Deze technologie ligt aan de basis van de zogenoemde cryptovaluta (elektronisch geld), waaronder de bitcoin valt. In dit grootboek worden alle activiteiten/transacties geregistreerd. Voor deze transactie wordt een speciale blockchain gebruikt die het eigendom van het onroerend goed vastlegt. 

De mede-oprichter van London Wall geeft toe dat het momenteel nog om een experiment gaat en is bezig om de nadere details voor de aanbieding uit te werken. Zo is er als gebruikelijk een paar miljoen aan overdrachtbelasting bij de transactie verschuldigd. Het bedrijf onderzoekt hoe dit aan de belastingdienst moet worden betaald. Ter ondersteuning zijn Quintel (business intelligence organisatie) en advocaat James Ramsden QC bij de verkoop betrokken. Om er zeker van te zijn dat het geld op een legale manier is verkregen.