Verticale landbouw midden in de stad

Geplaatst op 30-07-2017 door F. Geurtsen

In de komende decennia komt de wereld voor een grote uitdaging te staan. In 2050 zal de aarde bijna 10 miljard bewoners tellen. De voedselproductie kan deze bevolkingsgroei echter niet bijhouden. De verticale boerderij is daarom bezig aan een opmars. Groenten en fruit verbouwen zonder dat er daglicht aan te pas komt. In de wereld zijn er al een paar geopend, midden in de stad.

Nederland heeft een Europees primeur. Eind dit jaar opent in Dronten de grootste en eerste verticale boerderij van Europa. In deze zogenoemde sla-flat worden straks 30.000 kroppen sla, van zaadje tot volgroeide kop, per week verbouwd. Dat is twee keer zo veel als de gewone kweker kan verbouwen.

Door acht of negen teeltlagen bovenop elkaar te stapelen, ontstaat in een relatief kleine ruimte een heel groot groeioppervlak. Een verticale boerderij is bovendien overdekt. Zo hebben kwekers geen last van slechte weersomstandigheden of insectenplagen. Dat betekent dat ze groenten en fruit met een constante kwaliteit kunnen leveren, zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ook is er weinig water nodig.

Een verticale boerderij vraagt wel een grote investering. Staay Food Group, dat de sla-flat in Dronten bouwt, investeert 8 miljoen euro in het project. De kosten zijn zo hoog vanwege het kunstlicht dat nodig is om gewassen binnen te laten groeien. Philips is al een aantal jaar bezig om LED-verlichting te ontwikkelen die de smaak en het vitaminegehalte van groenten kan beïnvloeden, afhankelijk van de kleur van het licht.

De ontwikkelingen van verticale landbouw gaan hard. In enkele jaren zal het blijken of het rendabel is om een sla-flat te exploiteren. Als dat zo is, zien wij wellicht over tien jaar naast woontorens, kantoorgebouwen ook sla-flats midden in de stad. 

Zie de VPRO Tegenlicht documentaire voor meer informatie.