Het grootste crowdfundingproject ooit

Geplaatst op 07-05-2017 door F. Geurtsen

De hoogste wolkenkrabber in de hoofdstad van Colombia is in april 2017 opgeleverd. BD Bacatá steekt boven elk ander gebouw in Bogota uit. De toren telt 67 verdiepingen en staat symbool voor de nieuwste financieringsvorm voor vastgoed.

BD Bacatá (Colombia)

Eind vorige eeuw was het in Colombia haast onmogelijk om voor een dergelijk vastgoedproject de financiering rond te krijgen. Het land was verscheurd door drugskartels en guerrillabewegingen en de economie lag op zijn gat. In dertig jaar tijd was er geen één wolkenkrabber gebouwd. Er was geen financiering bij de bank te verkrijgen en de regelgeving maakte het onmogelijk om publiekelijk kapitaal uit de markt te halen. De Colombiaanse vastgoedmarkt was voor ontwikkelaars en beleggers een doodlopend spoor. De regering besloot daarom om de regelgeving aan te passen en maakte het mogelijk om via een nieuw financieel product (FIDI's) publiekelijk aandelen uit te geven.

Equity crowdfunding werd als het ware gelegaliseerd. Zonder het te weten liep Colombia destijds ver in de tijd vooruit. Enkele jaren later zag het crowdfundingplatform Prodigy Network de potentie hiervan in en in 2010 ging de crowdfundingcampagne van de wolkenkrabber BD Bacatá van start. Alle Colombianen konden via FIDI's aandeelhouder worden en daarmee profiteren van de waardestijging en een mooi dividend behalen. De crowdfundingcampagne was een groot succes. Duizenden Colombianen hebben voor in totaal 170 miljoen dollar in de wolkenkrabber geïnvesteerd. Tussentijds waren de aandelen verhandelbaar, waardoor ze al met meer dan 40% zijn gestegen.

De recent opgeleverde wolkenkrabber heeft nu al voor een grote economische vooruitgang in de hoofdstad gezorgd. De nabije omgeving begint steeds meer gelijkenissen te vertonen met een echt zakendistrict. BD Bacatá vormt de skyline en wordt gezien als een keerpunt in een nieuw economisch tijdperk in Colombia en wellicht in heel Latijns-Amerika.