Crowdfunding Day Europe 2016

Geplaatst op 30-05-2016 door D. Voesenek

Vorige week woensdag was Crowdrealestate aanwezig op hét jaarlijkse evenement voor crowdfunding. Deze dag stond volledig in het teken van alle laatste trends op het gebied van crowdfunding. Met in het bijzonder het thema: Wat kan crowdfunding betekenen voor de vastgoedbranche?

Bij de presentatie van het boek CrowdFunding & VastGoed kwamen de kansen van de nieuwste financieringsvorm van vastgoed uitgebreid aan bod. Het stukje extra zekerheid wat de investeerders krijgen door te investeren in vastgoed was veelvuldig onderwerp van gesprek.

Crowdfundingplatforms wijzen hun investeerders nadrukkelijk op het belang van spreiding om de kans op defaults te verkleinen. De meeste platforms financieren immers volledig blanco, dus zonder enige vorm van dekkingswaarde. Het investeringsrisico kan dan ook aanzienlijk beperkt worden door te investeren in vastgoed. Doordat er een hypotheekrecht gevestigd kan worden op het desbetreffende vastgoedproject heeft een investering daadwerkelijk een onderliggende waarde.

Vele crowdfundingplatforms zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken om investeerders dit belangrijkste zekerheidsrecht te geven. Op juridisch vlak is de inpassing hiervan echter niet zo eenvoudig. Traditioneel gezien wordt er een hypotheekrecht ingeschreven op naam van enkele investeerders. Bij crowdfunding gaat het om een grote groep van investeerders en daarom dient dit juridisch goed te worden georganiseerd.