5 boekentips over beleggen voor tijdens uw vakantie

Geplaatst op 16-07-2017 door F. Geurtsen

Nog geen plannen voor uw vakantie? Geen zorgen! Met onze 5 boekentips over beleggen komt u zeker de vakantie goed door. De volgende boeken geven verschillende tips over beleggingsstrategieën en zijn een must voor eenieder die zijn vaardigheden op dit vlak wil verbeteren.

1. De bestseller: ‘What The Rich Teach Their Kids About Money That the Poor and Middle Class Do Not!’

'Rich Dad, Poor Dad' volgt het verhaal van Robert Kiyosaki die in zijn jongere jaren advies krijgt van zijn 2 vaders. Een vader heeft een normale baan als leraar (De poor Dad) en de andere vader heeft een eigen bedrijf (Rich dad). Het boek volgt verschillende perioden uit zijn leven waarbij hij gebruikt maakt van de adviezen van zijn Rich dad en sceptisch is tegenover de adviezen van zijn poor dad.

Een aantal belangrijke concepten zoals assets en liabilities worden hier besproken en geeft u inzicht in hoe het ook “anders” kan. Dit boek is een echte eyeopener en zet u flink aan het denken.

2. Fondsbeheerder: Peter Lynch: 'One up on the Wall Street'

Peter Lynch is een van de meest succesvolle fondsbeheerders van Amerika. In "One Up op Wall Street", schetst hij eenvoudig en begrijpelijk de basisprincipes van de aandelenmarkt en waar u op moet letten om ook te slagen met beleggen. Hij leert de lezers hoe belangrijk het kan zijn om bedrijven te analyseren en belangrijke financiële maatstaven, de zogenaamde "tenbaggers" te identificeren. Dit zijn aandelen waarvan de oorspronkelijke waarde vertienvoudigd over een periode van tijd.

Lynch legt complexe onderwerpen eenvoudig uit, waardoor ze voor iedereen te begrijpen zijn. U krijgt praktische tips mee, zoals de relevante kerncijfers van een organisatie en hoe u deze kunt analyseren. Het kerndoel van het boek is het herkennen van aandelen die ondergewaardeerd zijn en dus een aantrekkelijk potentieel hebben.

3. Een complete beleggingsgids: 'Beleggen kun je zelf'

'Beleggen kun je zelf' van Patrick Beijersbergen is een complete beleggingsgids met actuele adviezen voor de lange termijn. Het is een unieke handleiding waar iedere Nederlandse belegger wat van zijn gading in zal vinden. Het boek bevat concrete tips voor wie in 2016 wil beginnen met beleggen of wie zijn beleggingsportefeuille kritisch tegen het licht wil houden. Beijersbergen geeft tientallen koopadviezen en bespreekt uitvoerig kansrijke en laag gewaardeerde aandelen en voordelige en goed presterende beleggingsfondsen. De voorbeeldportefeuilles die hij in het boek geeft zijn uitgebalanceerd en bedoeld voor de langere termijn. Aanleiding voor het boek is het besef dat de kredietcrisis weliswaar voorbij is, maar dat Nederlanders steeds meer zelf hun geldzaken moeten uitzoeken en regelen. Pensioenen zijn onzeker geworden, banken geven vaak niet thuis of zijn te duur in de producten en diensten die ze nog wel willen leveren. Voor het opbouwen van een beleggingsportefeuille is een goed advies daarom goud waard. 'Beleggen kun je zelf' geeft dat advies.

4. Oud maar goud: 'The intelligent Investor'

De klassieker 'De intelligente belegger' uit 1949 wordt zelfs na ruim 65 jaar nog steeds geprezen als de bijbel die iedere belegger gelezen moet hebben. De filosofie van Benjamin Graham heeft zich door de jaren heen keer op keer bewezen - hij behoedt beleggers voor kostbare fouten en leert ze een succesvolle langetermijnstrategie te ontwikkelen. Omdat Graham niet vertelt wélke aandelen je zou moeten kopen, maar juist een effectieve manier van denken en handelen aanleert, is het boek nog steeds verbazingwekkend actueel. 'De intelligente belegger' is in de loop der jaren in talloze talen vertaald en sinds verschijnen zijn er wereldwijd meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht.

5. Goed voorbereid met: 'Lessons Learnt from Warren Buffet’s Letters to Shareholders'

Naast Bill Gates en Amancio Ortega, hij is een van de rijkste mannen in de wereld en de meest succesvolle belegger aller tijden, Warren Buffet. Hij heeft al 42 jaar de leiding bij "Berkshire Hathaway holding". Wie destijds voor $ 1.965 in aandelen kocht van het bedrijf heeft inmiddels meer dan zeven miljoen dollar. Niet voor niets wordt hij wereldwijd geprezen als een genie en het "Orakel van Omaha" of zelfs de "Mozart van de financiële wereld" genoemd.

In de brieven aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway, deelt hij zijn kennis. Ieder jaar opnieuw krijgen zij les over verschillende thema’s – of het nou gaat om dividend, de inkoop van eigen aandelen of wat er fout en goed gaat op de financiële markten. Hoewel hij schrijft over complexe vraagstukken, is het nog steeds goed te volgen.